Ostatnio szczególnie zainteresowaliśmy się życiem bocianów ( nadal karmimy dwa pisklęta ). Nie wypuściliśmy naszych na zimowanie w cieplejszych klimatach, ale ich dzicy krewni już dawno nas opuścili. Dokąd lecą bociany na zimę?

Porady ogrodnicze – https://porady-dzialkowe.pl/

Według powszechnego przekonania bociany odlatują w cieplejsze klimaty 19 sierpnia, w święto Przemienienia Pańskiego. Ale nie zawsze tak jest, czasem zostają dłużej, czasem odlatują wcześniej, np. w tym roku odleciały wcześniej, bo przez suszę praktycznie nie mamy dla nich jedzenia.   Przed odlotem bociany krążą i szybują na wysokości 1-2 km, jakby żegnając się ze swoimi rodzinnymi miejscami. Loty odbywają się tylko w dzień, nie latają nocą.

Tunele powietrzne są wykorzystywane do lotów, a ponadto starają się latać przy dobrym wietrze. Bociany w ogóle nie latają nad otwartymi akwenami, nie tworzą się tam potrzebne im strumienie powietrza. Czas lotu jest solidny i trwa 2,5 miesiąca, wracają dwa razy szybciej.

Dokąd latają bociany? Przez Azję Mniejszą i Izrael przelatują bociany z Rosji, Ukrainy, Białorusi, miejscem zimowania jest Afryka Wschodnia. Zimują w dolinach afrykańskich rzek i jezior w Kenii, Ugandzie, Zairze, Sudanie i Republice Czadu.     Czasami droga do zimowisk jest nieco uproszczona. Mogą zimować na wybrzeżu Morza Śródziemnego, a nawet na wybrzeżu Morza Czarnego.

 

Niekiedy młode osobniki pozostają w ciepłych krajach aż do osiągnięcia dojrzałości płciowej (od 3 do 6 lat) przez całe lato.

 

Kiedy bociany nie odlatują?

 

Często zdarza się, że bociany nigdzie nie latają. A jeśli bociany z Rosji, Białorusi, Ukrainy zwykle opuszczają meta lęgową, to mieszkańcy Europy Zachodniej czasami zostają w łagodne zimy.

Ale są chwile, kiedy ptaki pozostają na zimę z winy człowieka. Dzieje się tak, gdy dzikie ptaki są karmione w ciepłym sezonie. Instynkt migracji jest stępiony i ptak prawdopodobnie umrze zimą. Dlatego karmienie dzikich ptaków (jeśli nie ma widocznych obrażeń, a ptaki mają zdrowy wygląd) w niektórych krajach, na przykład na Białorusi, jest surowo zabronione